Vysoké Tatry si vyžiadali ďalšiu ľudskú obeť, turista neprežil pád z Vysokej

09.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 9. októbra (TASR) - Vysoké Tatry si dnes vyžiadali už 12. tohtoročnú obeť. Pád zo severnej steny štítu Vysoká neprežil 54-ročný slovenský turist...
Vysoké Tatry 9. októbra (TASR) - Vysoké Tatry si dnes vyžiadali už 12. tohtoročnú obeť. Pád zo severnej steny štítu Vysoká neprežil 54-ročný slovenský turista J. D. z Revúcej. Jeho kolegu, 61-ročného D. D. z Revúcej, sa podarilo zachrániť pomocou vrtuľníka.

Obaja turisti si naplánovali túru z Vysokej cez Český štít a Kohútik do sedla Váha neďaleko chaty Pod Rysmi v Mengusovskej doline, informoval dnes TASR hovorca Leteckej záchrannej služby (LZS) Air Transport Europe v Poprade Pavol Svätoň. Počas túry však zablúdili a dostali sa do extrémnych podmienok v severnej stene štítu Vysoká. Jeden z nich sa zrútil k Zmrzlému plesu, pád z približne 300-metrovej výšky neprežil. Druhého turistu posádka LZS v spolupráci s Horskou záchrannou službou (HZS) zachránila a dopravila do bezpečia.
Dispečing oblastného strediska HZS a operačné stredisko HZS dostali pôvodne informáciu o výpadku horolezca zo steny v oblasti Českého štítu. O spoluprácu požiadali vrtuľník LZS, ktorý odletel na miesto so záchranárom na palube.
 

Vyberte región

mark